16. apr, 2021

Kom in de kooi - Henrie van der Kaaij

Ik dacht laat ik ook eens aan het verzoek van Gerrit voldoen en proberen onder woorden te brengen hoe ik terugkijk op het afgelopen kweekseizoen 2020, en de verwachting voor 2021.

Helaas heeft corona het woord wat de meeste alleen kende van een drankje, op iedereen een behoorlijke stempel gedrukt. Wie kent er niet in zijn directe of indirecte omgeving mensen die door dit virus zijn getroffen met de ergste vorm die we kunnen krijgen. Ook in mijn gezin zijn we met meerdere gezinsleden getroffen door dit virus en ik kan u verzekeren het was pittig.

Heeft corona ook alleen genomen? Ja en nee. Het heeft mij ook een bepaalde vorm van gedwongen rust gegeven. Door niet voor allerlei verenigingen te moeten opdraven en meer avonden zelfs dagen thuis te moeten zijn dan ik ooit had gehad. Voor de kweek van 2020 heeft dit voor mijn een jaar opgeleverd wat ik nog nooit had meegemaakt. Zoals vele van onze leden weten kweek ik in een vrij ruime buitenren die ruim beplant is met planten die een mooi geheel aan de ren geven maar ook voor mijn vogels belangrijk zijn om in te bouwen en bepaalde insecten aantrekken die een welkome aanvulling zijn voor mijn insectenetende vogels. Door meer tijd te hebben om je vogels te observeren en te voeren heb ik dit jaar ruim 50 jonge vogels mogen ringen. Dit waren o.a. Japanse nachtegalen, Groene Kardinalen, Zanglijsters in bruin en wildkleur, Grijskaplijsters, Roul roul’s, Pagodespreeuwen en nog wat Bronsvleugelduif en Groenvleugelduiven. Is dit mooie resultaat alle te danken aan het observeren van de vogels, nee natuurlijk niet het mooie weer heeft hier ook aan bijgedragen en natuurlijk een andere manier van voer aanbieden.

Ik kan je verzekeren in één ruime ren waar zoveel vogels inzitten is het een kunst om voor iedereen iets te kunnen aanbieden. Door meerdere keren per dag (4 tot 6 keer) te voeren kun je het redelijk doseren. Vaak heb ik ook nog gevoerd voordat ik naar bed ging en het al donker was. Dit heeft het voordeel zodra het licht is de vogels gelijk kunnen beginnen met het voeren van de jonge. Ook ben ik een groot voorstander om het levend voedsel in de natuur te zoeken te denken aan wormen, slakken, rupsen en groene luizen. Ook de zaden uit de natuur voer ik in ruime maten. Al met al een hoop werk maar het resultaat was er. De pagodespreeuwen is wel een heel apart verhaal. Toen ik op de vogelmarkt in Zwolle was zag ik een koppel zitten mooie vogels en al vlug waren de verkoper en ik het eens en de vogels in de loper gedaan. Dit was in februari, de vogels eerst in een kleine ren gedaan om te wennen was het belangrijkste. Toen het in april mooi weer werd heb ik de vogels verplaatst naar de grote ren.

Op dat moment heb ik voor het eerste de ringen bekeken en wat bleek. De man was van 2002 dus 18 jaar oud, dus op hoop van zegen alles de grote ren in en hopen op resultaat van dit koppel. In 3 rondes heeft dit koppel 15 eieren gehad en 15 keer bevrucht waarvan 5 jonge door de rui gekomen. En de oude man voerde zijn best mee. Is een oude vogel dan altijd afgeschreven??          

Toen ik onze voorzitter een keer tegen kwam vertelde ik hem dit jaar (2020) kan ik wat mooie soorten vogels op onze show inbrengen. Helaas was dit ook niet mogelijk en heb ik van veel vogels weer afscheid genomen en hopelijk bij goede andere kwekers kunnen onderbrengen.

Wat zijn de verwachtingen voor 2021.

Voor diverse leden van onze vereniging zijn al aan de laatste ronde bezig of zijn al gestopt. Terwijl ik nu naar buiten kijk en de sneeuw massaal uit de lucht zie vallen met stevig wind erbij heb ik toch al de eerste nestjes liggen de Japanse Nachtegaal zit op eieren en de zanglijster heeft zijn nest klaar, en de Bronsvleugelduif zit tegen het uitkomen aan. Ook heb ik dit jaar 2 nieuwe soorten vogels aangeschaft en hoop dit jaar jullie hiervan jonge vogels op de show te kunnen gaan tonen.

De hoop om dit seizoen hetzelfde te kweken is een droom maar van alle soorten 1 of meerdere jongen op stok te krijgen zou al super zijn.

Ik wens iedereen een gezonde tijd tegemoet met mooie kweek resultaten en hopelijk dat we dit jaar weer onze resultaten op de show kunnen laten zien. Zijn er leden die een keer langs willen komen als de tijd het weer toestaat of vragen hebben over de kweek van mijn vogels die zijn altijd welkom. We moeten het samen doen in het belang van onze hobby, en niet leden laten afhaken door teleurstelling omdat de kweek niet lukt door belangrijke informatie achter te houden.

Hierbij heb ik wat foto’s geplaatst van mijn vogels, ren en voedsel. Deze vind je onder dit bericht in de sladeshow.

O ja en mocht je je vervelen kijk dat eens op de site https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente hier kun je vele soorten vogels bekijken die misschien ook wel bij jou om het huis vliegen. Ik wens je veel kijkplezier

Met groeten

Henrie van der Kaaij    

0626967356

Meest recente reacties

17.11 | 08:01

Ik vraag het zo even.dan hoor je het. Op de vogelshow zaterdag in zaltbommel ..zijn veel vogels en leden aanwezig die je vast kunnen helpen of ff Bellen naar 0611396960 Cees vissers

16.11 | 21:40

Is er iemand die tegen een vergoeding de nageltjes kan knippen van twee grasparkieten. Wij hebben zelf geen ervaring hiermee en de kooi is te groot om te vervoeren. Het is in Velddriel.

09.11 | 12:12

Per abuis staat er Dinsdag 12 April 2023.
Dit moet echter zijn Dinsdag 11 April 2023.
Groet JP

18.12 | 14:28

Hallo bestuur en leden van vogelvereniging de Edelezangers uit Zaltbommel.
Ik wil het bestuur danken voor de leuke geste en wil U allen fijne Kerstdagen en een gezond en een gelukkig 2022 toe wensen.

Deel deze pagina